fügeség

Jönnek a fügék! Mikor kezdődik a szüret?

Csak egy nagyon rövid bejegyzésben hadd osszak meg veletek egy örömhírt és egy hasznos információt a fügék növekedésével és érésével kapcsolatban!

Az első pirinyó fügék

Azok ott! Bizony! A levélnyelek hónaljába bújva azok a kis púpok ott az első fügekezdemények, amik a napokban jelentek meg. Minden hétfőn meghatározott három ágon méréseket végzünk, hogy mennyit nőttek, hány levelük van, és hány füge bukkant elő rajtuk. Múlt héten a fügebabák száma nulla volt, most meg már egyből hármat is találtunk rajtuk!

Arról már írtam, hogy a füge tulajdonképpen nem gyümölcs, hanem befelé forduló, elhúsosodott virág. Ezekből a “virágokból”, ha minden jól megy, pont annyi lesz, ahány levele lesz az ágnak. Minden egyes levél tövében egy füge kucorog majd, reményeink szerint áganként legalább 20 darab, de ennél általában több szokott lenni, csak nem mindegyik sikeredik olyan szépre. Ami még érdekesség lehet az otthoni fügékhez képest, hogy ezek a fügék alulról felfelé haladva, egyesével érnek majd be. Lesznek majd néha ugrások persze, de tényleg majdnem szabályosan követik majd egymást.

Mikorra várható a szüret?

Most pedig következzen a beígért hasznos információ! Azt nem tudom, hogy ezzel a módszerrel Magyarországon is lehet-e számolni, de itt, Japánban az első apró fügekezdemény megjelenése után 1800 °C-kal be is érik ez az első apró fügekezdemény. Ezen az 1800 °C-on az összeadott napi átlaghőmérsékleteket kell érteni. Már most verjük a napi 20 °C-ot, vagyis ha ez így maradna, akkor 90 nap múlva szüretelhetnénk is. Ennél viszont csak egyre melegebb lesz, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy előreláthatólag 80-90 nap múlva, augusztus közepe táján, de valószínűleg már kicsit korábban, augusztus elején szedjük majd le az idei szezon első érett fügéit. Alig várjuk!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük