receptek

a füge fagyasztása

Le lehet fagyasztani a fügét?

Le bizony! De most jön a csavar a bejegyzésben: a fügét le lehet fagyasztani, csak nem igazán érdemes. Legalábbis én nem ajánlom, mert nagyon sokat veszít az ízéből fagyasztás közben.  Természetesen a textúrája is teljesen más lesz kiolvasztás után, de ezzel az ember általában számol, ha gyümölcsöt fagyaszt. Ez a fügével is megtörténik, de talán pont a füge esetében nem is olyan zavaró ez, hiszen az érett füge eleve szétmaszul a kezeink között. Ha viszonylag kemény fügét fagyasztottunk le, a kiolvasztás után akkor is petyhüdt gyümölcsök fognak várakozni a tálban, hogy feldolgozzuk őket. Ezzel a kis szépséghibával valószínűleg senki sem fog törődni, mert a főzés vagy a sütés során a füge amúgy is alakját veszti majd.

A probléma az ízzel van. Leginkább a cseresznyéhez tudom hasonlítani. Ha fagyasztottatok már cseresznyét, és utána megkóstoltátok a kiolvasztott gyümölcsöt, akkor tudjátok, mire gondolok. Nincs olyan markáns íze, hogy a fagyasztás során megfagyott, majd pedig kiengedett levekből felismerhessük a friss füge ízét. A fagyasztott meggyről észreveszed, hogy lánykorában meggy volt, a fagyasztott fügéről nem. Fogalmam sincs, hogy ennek mi áll a hátterében, de valahogy úgy tudnám megfogalmazni, hogy „felvizesedik” az íze.

Tehát csak akkor fagyaszd le a fügét:

・ha akkora mennyiséghez jutottál, hogy képtelen vagy elbánni vele!
・ha nem szereted a fügelekvárt, vagy hirtelen nincs időd befőzni!
・ha feltétlenül szeretnéd visszavarázsolni a késő nyár hangulatát a konyhádba fügeszezonon kívül!
・ha kissé éretlen fügéhez sikerült jutnod! Fajtától függően egy kicsit javíthat az ízén a fagyasztás (lásd lejjebb).

Milyen fügét érdemes lefagyasztani?

Az íz természetesen a füge fajtájától is függ. Minél koncentráltabb íze volt a fügének eredetileg, annál finomabb marad a gyümölcs lefagyasztva is. A nagy méretű, lédús gyümölcsök helyett érdemesebb a kisebb, „szárazabb”, aszalványhoz hasonló fajtákat eltenni a mélyhűtőben. Azért így írom, fajtanevek nélkül, mert otthon, Magyarországon teljesen más fajtájú fügékhez lehet hozzájutni, mint itt, Japánban. De mondjuk a „zöld aszalódó” valószínűleg egész jól működik majd lefagyasztva is.

Az általunk termesztett fajták közül a japán Masui Dauphine teszi ki a termés nagy részét. A japánok szeretik a nagy gyümölcsöket, és a fügét is addig bolygatták, míg Európában soha nem látott méretű fügéhez nem jutottak. Ez persze azzal jár, hogy a gyümölcs a mérete miatt levesesebb és nem olyan édes (bár időszaktól is függ, ősz vége felé édesebb). Vagyis nem túl célszerű lefagyasztani, de még szigorúbb leszek, süteménybe sem túl jó. Ezt a fajtát akkor fagyasztom le, ha nincs időm (vagy helyem, mert ilyen is van) befőzni, később pedig többnyire lekvárt készítek belőle.

Ezen kívül a Violette de Solliès nevű francia fajtából fagyasztottam le jelentősebb mennyiséget. Mivel ez egy eleve savanykásabb fajta, süteményekben is sokkal jobban működik, és lefagyasztva majd pedig kiolvasztva sem olyan jellegtelen az íze. Sajnos a nagy részét még az előtt kellett leszüretelnünk, hogy teljesen beérett volna, mert az esőtől mindig felrepedt, és inkább leszedtük féléretten, minthogy az ágakon menjen tönkre az egész. Vagyis meglehetősen kemény, és nem túl édes fügék voltak. Nyersen enni nem volt nagy élmény, de süteményben nem lehetett észrevenni nagyobb különbséget, a fagyasztás pedig egyenesen jót tett neki.

Hogyan fagyaszd le a fügét?

Attól függ, mit szeretnél vele kezdeni később.

Úgy, ahogy van

Ha még nem tudod, hogy pár hónap múlva mit akarsz majd a fügével (ami elég valószínű), akkor csak mosd meg, vágd le a szárát, és óvatosan töröld szárazra! Ha puha a füge, akkor először fektesd őket egy tálcára vagy tányérra egymás mellé, és így fagyaszd őket egy kicsit, míg meg nem dermednek! Utána fóliázd őket, vagy ami még egyszerűbb – és én mindig ezt használom fagyasztásnál –, tedd őket zárható zacskóba! Ha nem zavar, hogy összetörnek egymás súlyától a fügék, akkor az előfagyasztás lépése kimaradhat. Az így lefagyasztott fügének egyébként könnyebb lehúzni a héját, mintha nyersen próbálkoznál.

Előkészítve

Ha csak nagyjából is sejted, hogy mik a terveid a fügével a jövőben, és időd is van bíbelődni az előkészítésével, akkor érdemes így eltenni a gyümölcsöt. Mikor előveszed a fagyasztóból, már nagyon könnyű dolgod van. Ha olyan fügefajtával dolgozol, aminek vastag, kesernyés héja van, hámozd meg! Nem valószínű, hogy a felhasználáskor egészben lesz rá szükséged, ezért héjastul vagy meghámozva is érdemes félbe, negyedekbe, de mérettől függően akár kisebb darabokra felvágni. Karikára is vághatod, de akkor tálcán elő kell fagyasztani, hogy ne törjön össze a zacskóban.

 

Turmixolva

Ha a füge később italokba vagy krémekbe kerül, akkor elteheted már eleve turmixolva is. Arra viszont figyelj, hogy a „nyers”, kezeletlen fügével nem lehet zselatinos desszerteket készíteni, mert a benne található enzimek fehérjebontó hatásúak. Vagyis a füge szétrombolja a zselatint éppúgy, mint a kiwi vagy az ananász. Ha tehát mondjuk tejszínes-fügés krémmel tervezel megtölteni egy tortát, akkor előtte hőkezelni kell a fügét. Nem kell lekvárra szétfőzni, de egyszer forrjon fel! Utána felhasználhatod egyből, de miután lehűlt, zárható zacskóban elteheted a fagyasztóba is.

Mit és hogyan készíts fagyasztott fügéből?

Salátákba vagy ételek díszítéséhez nem fogod tudni használni a fagyasztott és kiolvasztott fügét, és magában sem nagyon érdemes megenni. Ezen kívül viszont mindent lehet belőle készíteni, amit friss fügéből is. Az alakja mondjuk nem lesz a legszebb például egy kevert süti tetejére dobálva, de a friss füge sem mindig egy matyó hímzés megsütve.

Lekvárfélék

Ha nagy mennyiség, és eleve azért tetted el, mert nem volt időd lekvárt főzni, akkor most itt az alkalom! Persze nemcsak lekvárnak főzheted meg, hanem lekvárszerű dolgokat is készíthetsz belőle úgy, mint a friss fügéből pl. chutney-t vagy fügeszószt vadhúsokhoz.

Sütemények

Kevert sütibe és muffinba tökéletes úgy, ahogy lefagyasztottad feldarabolva, csak előtte hagyd kiengedni! Ha olyan süteménybe kerül, ahol nincs tészta a fügedarabok között, hanem a füge maga a töltelék pl. morzsasüti vagy rétes, akkor előtte érdemes a fügét megpárolni, hogy koncentrálódjanak az ízek, és elfőjön valamennyi a levéből.

Kenyérfélék

Bizony, fügéből ilyet is lehet! Úgy használhatod, mint a friss fügét, de nem kell előre kiolvasztani (hacsak nem egy tömbben áll az egész, mert akkor muszáj lesz). A nagyon apró fügéinket egészben bele szoktam sütni kenyérbe, de mehet bele darabokban is, és nagyon finom a füge vékonyra szelve a pizza tetejére is. Mivel ezeket az ételeket elég magas hőmérsékleten sütöm, a fagyasztott fügét nem szoktam kiolvasztani előtte, és talán jobb is, mint a friss füge, mert így nem sül szét annyira. Csak majdnem annyira. 😊

Turmixok

Ha leturmixoltad fagyasztás előtt, ha nem, a fagyasztott fügéből remek tejes, joghurtos italokat lehet készíteni. Ha hidegen szeretnéd inni, akkor nem is kell teljesen kiolvasztani, csak annyira, hogy ne vágja haza a mixer kését.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük